Vanliga frågor
När är det bäst att gå kursen?
Bäst är att gå kursen 2-3 månader före beräknat födelsedatum, men man kan gå kursen redan från femte månaden och ända fram till förlossningen.
Är det bara andning man tränar?
Andning är en viktig del men lika viktigt är avslappningen, den mentala träningen och coachning. Vi ger både mentala och fysiska verktyg för att ni som blivande mamma och pappa ska känna er trygga inför förlossningen.
Vi har pratat om och tränat lite avslappning och andning på vår vanliga föräldrautbildning på vår mödravård – räcker inte det?
Det kan räcka, det beror självklart både på barnmorskan, innehållet och formen. Föräldrautbildningen på de olika mödravårdscentralerna ser lite olika ut beroende på var du bor. Det beror även på ditt engagemang och din egen träning hemma. Kursen handlar uteslutande om er förlossning; om hur du föder; hur du tar emot värkar som är lätta eller svåra, hur du krystar, hur din partner kan coacha, hur ni kan träna mentalt och använda visualiseringstekniker m m. Vi hjälper dig som mamma att hitta din egen specifika avslappnade andning genom individuell coachning.
Har man nytta av profylax även vid kejsarsnitt?
Det har man definitivt! Faktum är att profylaxandning är något man har nytta och glädje av dagligen! Om du är stressad, har ont, motionerar....
Så här skrev en av våra kursdeltagare sedan hon fött med kejsarsnitt: "Hej! Vill till att börja med tacka för en mycket bra profylaxkurs. Kursledaren var oerhört engagerad och medryckande och avdramatiserade det hela på ett strålande sätt! Dock ville vår dotter inte vända på sig trots vändningsförsök (låg i säte) och jag förlöstes med planerat kejsarsnitt. Allt gick bra - Nina hade hjälp av profylaxandningen både under vändningsförsöket och vid sammandragningarna efteråt. Framförallt hjälpte de till att underlätta de första dagarna efter snittet då det ju är viktigt att röra på sig trots smärtan."
Vad är skillnaden mellan profylax och dyktekniken?
Anna Frisk (fd Wilsby) svarar:
Man kan säga att dyktekniken handlar om att våga ”dyka” in i sig själv, in i det som gör ont och våga släppa taget och bara följa med. Det är ett synsätt vi tycker mycket om och har vävt in i vårt koncept. För mig är profylax och dykteknik något som går hand i hand. Istället för att värja oss mot smärtan och spjärna emot/spänna oss, så tar vi emot den genom att slappna av och låta livmodern arbeta medan vi själva fokuserar på andning och avslappning. På så vis kan man säga att psykoprofylax är ett sätt att "dyka in i värken" istället för att försöka hålla den på avstånd.
För att kunna ”dyka” kan det också vara bra att undersöka vad som eventuellt ligger i vägen – finns det tankar eller erfarenheter som tar energi från det du drömmer om eller vill uppnå? Hur skulle du vilja, om det vore möjligt, känna dig? I vårt koncept ingår därför också mentala verktyg och strategier som hjälper dig att nå dina mål.
Vi väntar tvillingar, vad har vi för nytta av kursen då?
AnnasProfylaxkurs vänder sig till alla gravida - oavsett vilken typ av förlossning man har framför sig. Vi upplever att de allra flesta vill förbereda sig inför dagen D trots, eller kanske just för att, man inte har något facit. Vi har även par som vet att de kommer att föda med kejsarsnitt, just för att de vill träna på att slappna av, behålla lugn- och närvarokänslan så mycket som möjligt! Kursen är i högsta grav användbar även för er som väntar två- eller flera barn. En förlossning har alltid en början, ett mittparti och ett avslut. På kursen lägger vi upp träningsstrategier för förlossningens olika faser och hur vi kan få bästa tänkbara stöd igenom dessa.
Måste pappan/partnern gå med?
Helst. Vår erfarenhet är att det är lättare att arbeta och känna sig som ett team under förlossningen om man har tränat och förberett sig tillsammans innan. Om det inte går att ordna har mamman självklart stor nytta av träningen ändå och är välkommen själv.
Är jag välkommen även om jag är en ensam mamma eller med partner av samma kön?
Självklart! Även om majoriteten av de kvinnliga deltagarna som väntar barn kommer tillsammans med sin manlige partner, kommer ibland blivande mammor själva eller med någon annan som ska vara med vid födelsen. Vi välkomnar även par av samma kön som väntar barn tillsammans eller unga föräldrar. Det finns många olika grupper som inte räknas in i den generella normen men ni ska alla föda barn och det är den uppgiften vi är här för att hjälpa er lösa på bästa sätt!
Hur mycket måste man träna för att ha nytta av tekniken?
Bara det faktum att du vet hur du ska göra för att exempelvis möta värkarna gör stor skillnad. Vi har deltagare som hunnit föda sina bebisar under kursens gång och de har haft stor glädje av den teknik de fått lära sig. Däremot är det självklart så att ju mer du tränar/hinner träna, desto större glädje har du av träningen. Kroppen betingas till att agera per automatik – du behöver inte tänka så mycket på vad du ska göra om du har tränat mycket.
Min partner pratar inte svenska - hur kan vi göra?
Vi har både spansktalande och engelsktalande instruktörer. I den mån vi kan arrangerar vi extraseminarier för spansk- eller engelsktalande. Ibland kommer mamman själv på våra ordinarie kurser och får då det pedagogiska ansvaret att lära sin man.
Är alla kursledare lika duktiga?
Ja. En anledning till att psykoprofylaxen försvann var att kompetensen hos dem som lärde ut tekniken blev sämre. Hög kvalitet och kompetens är ett grundkriterium för oss – men vi nöjer oss inte med det. Alla våra instruktörer ska ha förmågan att hjälpa deltagarna att våga drömma och våga tro på attdet faktiskt kan gå! Vi ska inspirera och hjälpa både blivande mammor och pappor att räta på ryggen och säga ”vi kan”!
Är det en flumkurs?
Nej. Faktum är att vi försöker vara så konkreta som möjligt. Flera av instruktörerna har bakrund som konsulter, lärare och till och med skådespelare. Det har påverkat utformningen av kursen. Tempot är högt eftersom vi går igenom mycket på kort tid. Dessutom har vi roligt under tiden!
Är ni emot medicinsk bedövning?
Nej. Det finns tillfällen när medicinsk smärtlinding är bra och kanske till och med nödvändig för att en spänd och rädd mamma ska kunna slappna av. Om vi, av oss själva, kan slappna av mellan och även under värkarna brukar också behovet av medicinsk smärtlindring minska. Om partnern dessutom har tränats i att coacha på ett bra sätt brukar det kunna hjälpa mamman att klara sig längre eller helt utan medicinsk smärtlindring.
Är Annas Andning och Annas Profylax samma kurs?
Ja. Annas Andning myntades som kursnamn av en barnmorska som tyckte att det lät fiffigt och användes under första året som kursen existerade. Eftersom kursen omfattar mycket mer än bara andning byttes namnet sedan till Annas Profylax (profylax = förebyggande). Förutom andning har kursen följande huvudteman: Avspänningsövningar, mental förberedelse och positiv visualisering samt partnerns roll (både fysiskt och mentalt).
Efter att ha tränat en hel del på andningen har vi lite problem med lättandningen.
"Det känns jobbigt och som om jag inte får tillräckligt med luft. Vi har försökt att göra på olika sätt och fokuserar mest på utandningen, men oftast blir det jobbigt. Vad gör vi för fel? Har ni några tips på vad vi kan tänka på?"
Det kan vara lite knepigt att få till en riktigt avslappnad lättandning. Några saker du kan vara observant på är följande:
- När du andas in i värken med ett eller ett par djupa andetag, låter du dem vara riktigt avslappnade? Avslutar du dem, låter dem landa ordentligt innan du börjar med den mjuka "puffandningen"? Ofta är det lätt att man är lite för ambitiös och klipper eller forcerar utandningen - den ska vara helt oforcerad vilket betyder att du kommer ha lite komplementluft kvar i lungorna när du börjar med den lätta puffandningen. Titta gärna på dig själv i en spegel. Lugna ner tempot om du känner att du inte hinner med.
- Om du andas ut för mycket kommer du känna att du till slut kippar efter luft - lugna ner tempot. Ditt fokus ska vara på utandningen men den ska vara helt avslappnad (mjuka läppar).
Hur känns förvärkar?
Under hela graviditeten tränar livmoderns muskler. De spänner sig och slappnar av. Om magen blir hård, reser sig, betyder det att livmodern spänner sig. Det är helt normalt och kallas förvärkar. Om det är så att du stressar mycket, lyfter tungt eller dylikt har magen en tendens att bli hård. Det kan vara en indikation på att du ska ta det lugnare.
Hur känns värkar?
Till skillnad från förvärkar gör värkarna ont - det brukar mola ungefär som när man har mensvärk. En enkel grundregel är att om magen bara blir hård utan att göra ont, är det förvärkar. Blir magen hård och det samtidigt gör ont i nedre delen av magen/livmodern är det riktiga värkar. Har man en riktig värk betyder det att livmodermunnen har börjat arbeta för att så småningom öppna sig. En anledning att det känns så likt vanliga mensvärk är att det faktiskt är samma sak som händer: när vi har menstruation öppnar sig livmodermunnen lite för att släppa fram det som skulle ha blivit en moderkaka. Under förlossningen ska livmodermunnen öppna sig hela tio centimeter vilket gör att "mensvärken" blir starkare och starkare allteftersom livmodermunnen (cervix) öppnar sig.